3. Organisasjon
3.1 Kundestyring av stiftelsen
Frem til 2010 var Gjensidige Forsikring eid av kundene i selskapet. For å styrke det finansielle grunnlaget og vekstmuligheter for selskapet, ble Gjensidige børsnotert i 2010 og kundenes rettigheter ble videreført gjennom Gjensidigestiftelsen.
I dag utgjør 101 kunder fra hele landet, som speiler kundemassen, stiftelsens generalforsamling. Skadeforsikringskundene til Gjensidige i Norge er forslags- og stemmeberettiget ved stiftelsens kundevalg som gjennomføres annethvert år. Modellen med kundestyring er en videreføring av kundenes innflytelse fra den tiden Gjensidige var et gjensidig selskap eid av kundene.
Generalforsamlingens representanter er valgt gjennom 19 valgkretser. Valgperioden er fire år. I henhold til vedtektene velger generalforsamlingen et styre, en valgkomité og et kontrollutvalg, samt godkjenner årsregnskap, disponeringer og fastsetter godtgjørelser.
I tillegg til generalforsamlingens oppgaver, gjennomgår og innstiller representantene på lokale utdelinger til allmennyttige formål fra sitt område to ganger i året.
Forvaltningen av stiftelsen tilligger styret, som også beslutter alle utdelinger.
3.2 Kunderepresentasjon i Gjensidige Forsikring ASA
Gjensidigestiftelsen nominerer tre av medlemmene til styret i Gjensidige. Alle disse tre styremedlemmene er kunder i Gjensidige og representerer kundene i selskapet. To av disse er også styremedlemmer i Gjensidigestiftelsen. I tillegg er stiftelsen representert i selskapets valgkomité med henholdsvis styreleder i stiftelsen og leder av stiftelsens valgkomité.
Den styret i stiftelsen utpeker representerer stiftelsens interesser på generalforsamlingen i Gjensidige.
3.3 Administrasjon
Gjensidigestiftelsens forretningsadresse er Grundingen 6, 0250 Oslo.
Ved utgangen av 2023 var 28 personer ansatt i stiftelsen, 13 kvinner og 15 menn.
Sykefraværet i 2023 var på 5,9 prosent. Dette er en økning på 0,9 prosent fra 2022. Det er ikke registrert noen arbeidsskader i 2023.
Det arbeides systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS) og stiftelsen har et arbeidsmiljø- og samarbeidsutvalg (ASU). Det er i 2023 gjennomført vernerunde som også inkluderte hjemmekontor.
Styret er opptatt av kostnadskontroll slik at mest mulig av stiftelsens midler går til formålsrealisering. Stiftelsens driftskostnader er stabile og økningen fra fjoråret skyldes hovedsakelig et IKT-utviklingsarbeid med sikte på å forbedre brukervennligheten for søkere, samt plattform for forbedret rapportering og analyse.
Stiftelsen har inngått avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-bedrift). I rekrutterings- og ansettelsesprosesser er stiftelsen bevisst på å likestille alle kandidater. Gjensidigestiftelsen har blant annet signert «Kvinner i Finans Charter», som skal bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i norsk finansnæring.
Stiftelsens virksomhet er av en karakter som kun i liten grad direkte belaster det ytre miljø. Som organisasjon er stiftelsens utslipp knyttet til drift av kontor, transport ved reiser og kjøp av varer og tjenester.
Gjensidigestiftelsen har styreansvarsforsikring fordelt på AIG og W. R. Berkely.
Stiftelsen vil publisere den informasjon som følger av Åpenhetsloven, på stiftelsens hjemmeside i løpet av mars 2024.