Organisasjon
Kundestyring av stiftelsen
Frem til 2010 var Gjensidige Forsikring eid av selskapets kunder. I 2010 vedtok kundene å børsnotere Gjensidige Forsikring. Dette ble gjort for å styrke det finansielle grunnlaget for selskapet. Kundenes rettigheter ble videreført gjennom Gjensidigestiftelsen.
Skadeforsikringskundene til Gjensidige Forsikring i Norge er forslags- og stemmeberettiget ved stiftelsens kundevalg som gjennomføres annethvert år. Valgperioden er fire år. 101 kunder med geografisk spredning fra hele landet utgjør stiftelsens generalforsamling. Modellen med kundestyring er en videreføring av kundens innflytelse fra den tiden Gjensidige var et gjensidig selskap eid av kundene.
Generalforsamlingens representanter er valgt gjennom 19 valgkretser over hele landet.
I henhold til vedtektene velger generalforsamlingen et styre, en valgkomité og et kontrollutvalg, samt godkjenner årsregnskap, disponeringer og fastsetter godtgjørelser.
I tillegg til generalforsamlingens oppgaver gjennomgår og innstiller representantene gavesøknader fra sitt område.
Forvaltningen av stiftelsen tilligger styret, som også beslutter alle gaveutdelinger.
Ved hjelp av digitale møteplasser og verktøy har kundevalgte ivaretatt oppgavene sine på tross av pandemi i 2021.
Kunderepresentasjon i Gjensidige Forsikring ASA
Gjensidigestiftelsen er representert med tre medlemmer i styret i Gjensidige Forsikring ASA. To av disse er styremedlemmer i Gjensidigestiftelsen, mens det tredje medlemmet er valgt blant selskapets kunder. I tillegg er stiftelsen representert i selskapets valgkomité med henholdsvis styreleder og leder av stiftelsens valgkomité.
Styreleder representerer stiftelsens interesser på generalforsamlingen i Gjensidige Forsikring.
Administrasjon
Ved utgangen av 2021 var 26 personer ansatt i stiftelsen, 12 kvinner og 14 menn. Ledergruppen i stiftelsen består av to kvinner og fire menn.
Som følge av pandemien har stiftelsens ansatte hatt hjemmekontor det meste av året. Hjemmekontorløsninger har blitt tilrettelagt både med utstyr og fleksibel arbeidstid. Stiftelsen har med hjelp av digitale møteplasser kunne opprettholde normal drift.
Sykefraværet i 2021 var på 2,6 prosent, noe som er en økning på 0,3 prosent fra året før. Ikke noe av sykefraværet har direkte sammenheng med arbeidssituasjonen, og det har ikke forekommet uhell med personskade i 2021.
Det arbeides systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS) og stiftelsen har et arbeidsmiljø- og samarbeidsutvalg (ASU). Det er i 2021 gjennomført vernerunde som inkluderte hjemmekontorsituasjonen.
Stiftelsens virksomhet er ikke av en karakter som direkte belaster det ytre miljø. Som organisasjon er stiftelsens utslipp knyttet til drift av kontorer, transport ved reiser og kjøp av varer og tjenester.
Stiftelsen har inngått avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-bedrift). I rekrutterings- og ansettelsesprosesser er stiftelsen bevisst på å likestille alle kandidater. Gjensidigestiftelsens forretningsadresse er Grundingen 6, 0250 Oslo.
Gjensidigestiftelsen har styreansvarsforsikring fordelt på AIG og W. R. Berkely.